Podzim znamená déšť, barevné listí, deky, svíčky a.. koláče. A letos jsem začala tím hruškovým pokusem.
No a já jsem teda v kuchyni jen návštěvník, ale když už něco dělám, je to pečení. Na zavrtání rukou do těsta jsem u nás já. Tohle byl tedy především můj projekt a většinu jsem dokonce vážně zvládla sama.

No ale co se budu vykecávat, tady je postup.
Ingredience:
Těsto
- 250 g másla
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- postrouhaná citronová kúra z jednoho citronu
- 2 polévkové lžíce cukru (jakýkoliv, já měla třtinový)
Původní recept je na poloviční dávku, ale taky na testo bez přikrývání těstem.
Lze použít i koupené hotové těsto nebo jakékoliv jiné, co umíme vytvořit.
Náplň
- vanilka (aroma, lusk, cukr - stačí si vybrat)
- skořice
- 5 hrušek (já měla conference) - počet záleží na velikosti formy a její hloubce, radši víc a sníst je jen tak, než aby ak chyběly
- 1/2 hrnku cukru krystal (já měla třtinový)
- špetka soli
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
- 1 bílek
Postup:
- Oloupeme, bubáky, semínka a šťopky vykrájíme a nakrájíme hrušky na kostičky.
- Hrušky zasypeme cukrem, přidáme vanilku (lusk zbavíme semínek a vložíme, aroma nakapene, cukr přidáme k normálnímu cukru) a špetku soli. Necháme macerovat 30-60 minut.
- Promícháme všechny suché ingredience na těsto a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce.
- Rukama prohněteme těsto v míse a potom na pracovní desce propracujeme.
- První půlkou těsta přikryjeme spodek vymazané formy tak, aby těsto bylo až do horních okrajů - tohle je třeba trochu vykoumat, roztahat, já si hrála jako s modelínou. Nakonec je ještě potřeba udělat do dna pár dírek vidličkou.
- Formu s těstem dáme do lednice. Druhou půlku těsta můžeme nejprve vyválet do kruhu a pak dát do lednice nebo těsto tvořit po polovinách a druhou půlku udělat až na ní přijde čas.
- Předehřejeme troubu na 180°C
- Pokud jsme do hrušek přidali lusk, teď ho vyjmeme. Hrušky oddělíme od šťávy, která nám vznikla. (Měli bychom mít misku s hruškami a misku/pánvičku se šťávou.)
- Na malé pánvičce/ v rendlíčku přidáme ke šťávě kukuřičný škrob. Na střední teplotě začneme šťávu zahřívat dokud se nezačne vařit. Teplotu snížíme na nízkou a mícháme dokud nezačne tuhnout a zprůhlední. Ihned smícháme ztuhlou šťávu s hruškami a přidáme tolik skořice, kolik se nám zlíbí.
- Vyndáme dortovou formu z lednice a vylejeme do ní hruškovou směs.
- Druhou půlku těsta rozválíme na kolečko, vykrájíme nožem otvory (já použila nová vykrajovátka z dovolené) a přikryjeme těstem celý koláč. Kraje secvakneme prsty nebo vidličkou. (Záleží, jak moc tam chceme ty hezky vlnky, co umí vidlička.)
- Celý vršek koláče potřeme vaječným bílkem a můžeme ho ještě posypat dalším cukrem. (Jemně)
- Dáme koláč do trouby a pečeme dozlatova, ovoce je měkké a vnitřek mírně bublá. Mělo by to trvat zhruba 1 hodinu.
- Vyndáme koláč z trouby a necháme 2-3 hodiny chladnout, než ho začneme krájet.

Recept na těsto je z blogu, který již neexistuje (děkuji blog.cz, fakt že jo)
Recept na náplň je odsud.
Komentáře
Okomentovat