Hruškový pokus (koláč)

Podzim znamená déšť, barevné listí, deky, svíčky a.. koláče. A letos jsem začala tím hruškovým pokusem. 

No a já jsem teda v kuchyni jen návštěvník, ale když už něco dělám, je to pečení. Na zavrtání rukou do těsta jsem u nás já. Tohle byl tedy především můj projekt a většinu jsem dokonce vážně zvládla sama.



No ale co se budu vykecávat, tady je postup. 

Ingredience:

Těsto

  • 250 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • postrouhaná citronová kúra z jednoho citronu
  • 2 polévkové lžíce cukru (jakýkoliv, já měla třtinový)
Původní recept je na poloviční dávku, ale taky na testo bez přikrývání těstem. 
Lze použít i koupené hotové těsto nebo jakékoliv jiné, co umíme vytvořit.

Náplň

  • vanilka (aroma, lusk, cukr - stačí si vybrat)
  • skořice
  • 5 hrušek (já měla conference) - počet záleží na velikosti formy a její hloubce, radši víc a sníst je jen tak, než aby ak chyběly
  • 1/2 hrnku cukru krystal (já měla třtinový)
  • špetka soli
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1 bílek

Postup:

  1. Oloupeme, bubáky, semínka a šťopky vykrájíme a nakrájíme hrušky na kostičky.
  2. Hrušky zasypeme cukrem, přidáme vanilku (lusk zbavíme semínek a vložíme, aroma nakapene, cukr přidáme k normálnímu cukru) a špetku soli. Necháme macerovat 30-60 minut. 
  3. Promícháme všechny suché ingredience na těsto a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. 
  4. Rukama prohněteme těsto v míse a potom na pracovní desce propracujeme.
  5. První půlkou těsta přikryjeme spodek vymazané formy tak, aby těsto bylo až do horních okrajů - tohle je třeba trochu vykoumat, roztahat, já si hrála jako s modelínou. Nakonec je ještě potřeba udělat do dna pár dírek vidličkou.
  6. Formu s těstem dáme do lednice. Druhou půlku těsta můžeme nejprve vyválet do kruhu a pak dát do lednice nebo těsto tvořit po polovinách a druhou půlku udělat až na ní přijde čas. 
  7. Předehřejeme troubu na 180°C
  8. Pokud jsme do hrušek přidali lusk, teď ho vyjmeme. Hrušky oddělíme od šťávy, která nám vznikla. (Měli bychom mít misku s hruškami a misku/pánvičku se šťávou.)
  9. Na malé pánvičce/ v rendlíčku přidáme ke šťávě kukuřičný škrob. Na střední teplotě začneme šťávu zahřívat dokud se nezačne vařit. Teplotu snížíme na nízkou a mícháme dokud nezačne tuhnout a zprůhlední. Ihned smícháme ztuhlou šťávu s hruškami a přidáme tolik skořice, kolik se nám zlíbí. 
  10. Vyndáme dortovou formu z lednice a vylejeme do ní hruškovou směs.
  11. Druhou půlku těsta rozválíme na kolečko, vykrájíme nožem otvory (já použila nová vykrajovátka z dovolené) a přikryjeme těstem celý koláč. Kraje secvakneme prsty nebo vidličkou. (Záleží, jak moc tam chceme ty hezky vlnky, co umí vidlička.)
  12. Celý vršek koláče potřeme vaječným bílkem a můžeme ho ještě posypat dalším cukrem. (Jemně)
  13. Dáme koláč do trouby a pečeme dozlatova, ovoce je měkké a vnitřek mírně bublá. Mělo by to trvat zhruba 1 hodinu. 
  14. Vyndáme koláč z trouby a necháme 2-3 hodiny chladnout, než ho začneme krájet. 


Recept na těsto je z blogu, který již neexistuje (děkuji blog.cz, fakt že jo)
Recept na náplň je odsud

Komentáře