Adventní Wien

Po několika letech plánů jsme se konečně vydali na jih. Za kulturou a svařákem. 

Pro svůj výlet do Vídně jsme nakonec vybrali listopad - státní svátek a vánoční trhy. 

Hned po příjezdu a odhození batůžků v ubytování jsme se vydali do Albertiny. Zrovna teď je tam expozice Basquiat, ale já šla spíš po ostatních výstavách. Každý jsme si objevil něco, co nás zaujalo. Potkali jsme Picassa i Moneta. 






Po návštěvě suvenýrů jsme si prošli hlavní nákupní třídu a skončili na Stephan platz u prvních trhů našeho výletu. 


Druhý den jsme se hned ráno vypravili do přírodovědného muzea, kde nás uvítala hromada kamenů. A tam to jen začalo, následovaly přesličky, dinosauři až nakonec zvířata dneška. 



Kromě hromady kostí z nichž se dalo na jednu legálně sáhnout jsme potkali hromady hadů v lihu a vycpaných kočiček všech velikostí. A jo, chtěla bych takhle blízko i ke skutečnýmu tygrovi, irbisovi i Baghíře. 

Hned před muzeem jsme vyšli na naše druhé trhy. Tyhle na Maria Theresa platz byly takové nejpřívětivější, co se prostoru kolem sebe týče. A asi to bylo i tím, že bylo ještě světlo.
Dál naše cesta vedla do Wollemeile, což je obchod s klubíčky a já si chtěla sehnat nějaké merino na beanie. Ideálně něco, co u nás jen tak nepotkávám. 


Je hned kousek od Prátru. Tam jsem měla cíl - horskou dráhu a strašidelný dům. Bohužel zrovna nejezdila ta největší, ale i tuhle menší jsme si užili. Šla bych znovu. Tak patnáckrát zasebou aspoň. 
V rámci vánoční nálady jsem měla jeden nevyhnutelný cíl. Lush. Potřebovala jsem sehnat jeden dárek a naštěstí nezklamali a měli. No jo, prej vánoční edice ještě v říjnu moc nefrčej, poučení pro příště. 
Pokusili jsme se zajít do kočičí kavárny avšak, bylo plno. Žádné kočičky pro nás.
Den jsme zakončili na Karlplatz, kde jsme ulovili svařený jablečný punč a ukořistili si hrníčky. 

T5etí den nás zavedl na hřbitov Sankt Marx, kde je někde pohřbený Mozart. Padl první sníh, takže zasněžené náhrobky included. 


Tahle čtvrt je celkově taková velkoměstská. Velké budovy, jak kancelářské, tak rezidenční. Tam jsem si přišla více méně jako v Praze. 

Potřebovali jsem se trochu ohřát a proto jsme se vydali na druhý pous do kočičí kavárny Café Neko. Tentokrát úspěšně a měla jsme tu čest potulit všech pět zdejších kočiček. 

Po obědě v Subway, který by měl být zásadně rozšířenější, než je, jsme se náhodnými uličkami vydali za hranici centra na návštěvu k Freudům. Museum Sigmunda Freuda je v jeho bytě a že měl sakra byt. Mnoho informací a poznatků. 
Odsud nás tramvaj odvezla před Radnici. Je ohromná a fakt je podobná tý Liberecký. A samozřejmě další trhy. 

Večer jsme si naplánovali vycházku do Schönbrunu na poslední trhy. Do té doby jsme se ohřívali a odpočívali v ubytování. Další trhy, další punč a dárky za hlídání Mazlenky.

 

Poslední den ráno jsme si sbalili svoje švestky a vydali se pro kočičku a spolu s ní domů. 

Ubytování jsme měli na metru, to rozhodně doporučuju, HMD mají super. Nebo u tramvaje nebo u čehokoliv. My se do Vídně dopravili autem, takže jsme využili parkoviště P+R a 72 hodinovou jízdenku na HMD. Za mě ideál. Snad jen jednou jsme doopravdy čekali na tramvaj a stejně jen asi 2 minuty. Na metro párkrát jo, ale krom nedělního rána, nikdy ne dlouho. 

Překvapivě jsme za těch pár dní stihli úplně všechno, co jsme chtěli a ještě jsme měli čas nedělat nic. Doporučuju. 

Komentáře