Klíčotepci (Robert Jackson Bennett)

Poslední díl mého fantasy objevu.

Strhující finále trilogie Záhutí uzavírá příběh oceňovaných románů Čaropisci a Světatvůrci. Sancie, Klef a Berenika už čelili mnoha zákeřným nebezpečím. Tentokrát však nestojí proti baronům loupeživých korporací ani proti nesmrtelnému hierofantovi, nýbrž proti entitě, jejíž vědomí zabírá polovinu světa entitě používající skribovací magii nejen k upravování neživých předmětů, ale též k ovládání lidských myslí.

Aby s ní vůbec dokázali bojovat, pomocí skribovací technologie přeměnili sebe i své spojence v armádu, jakou lidstvo ještě nevidělo. Společnými silami osvobodili alespoň některé vazaly nepřítele, a dokonce porazili několik jeho strašlivých strojů schopných měnit realitu.

Navzdory jejich úsilí však nepřítel pokračuje v nelítostném tažení za svým hlavním cílem: prastarými, dávno ztracenými dveřmi do jádra veškerého stvoření. Sancie a její přátelé mají poslední možnost tohoto neporazitelného protivníka zastavit.

Nepřítel ovšem může mít v jejich řadách špiona a v rukávu poslední trik. Chtějí-li Sancie, Klef a Berenika získat alespoň malou šanci na vítězství, musejí přinést větší oběť než kdy dřív.


Začátek byl trochu pomalý. Jasně, musíme si to všechno připomenout, ale to neznamená, že mě to nemůže trochu nudit. 

Celkově mi přišlo, že se to mohlo rozjet o něco dřív. 

Ale to je vlastně jediná výtka, svět zajímavý, stejně tak zápletky a konec a vůbec všechno. Budu to číst znovu? Někdy třeba jo. A jsem fakt ráda, že sem se na tenhle fantasy objev nechala zlákat. 

Hodnocení: ♥♥♥♥

Komentáře