Proč muži neposlouchají a ženy neumějí číst v mapách (Allan Pease , Barbara Pease)

Komu neni jasný, že mě tahle knížka nalákala především na mapy, tak mě asi nezná. 

Kvůli své kontroverzní knize o rozdílech mezi myšlením žen a mužů procestovali Allan a Barbara Peaseovi celý svět a shromáždili nejnovější poznatky z oboru výzkumu mozku, z evoluční biologie, psychologie a sociologie. Výsledek jejich úsilí, vám možná překvapivým, avšak humorným a čtivým způsobem vysvětlí důvod existence napětí rozepří mezi příslušníky obou pohlaví a pokusí se najít způsob, jak se s nimi vypořádat. Přečtěte si tuto knihu a konečně pochopíte, proč muži nikdy neposlouchají a proč ženy neumí číst v mapách. Po odhalení tohoto tajemství příslušníků opačného pohlaví se už nikdy nebudete muset za nic omlouvat.

Přečetla jsme to celý ačkoliv některý části a věty se opakovali až do zblbnutí, takže pro každýho, koho to zajímá, ale nechce se mu číst, odpověď je jednoduchá: Protože genetický změny nejsou tak rychlý jako sociální.

Spoustu informací člověk tak nějak tuší, nebo ví z vlastní zkušenosti. Přece jenom ale jsem objevila věci, co sem nevěděla:

Ženy mají v průměru širší zorné pole. To asi neni zas takový zjištění, jen mě nenapadlo, že je rozdíl přímo v zorných polích. 

Na vývoj mozku má v prenatálním stádiu vliv testosteron. To znamená, že sice dostaneme chromozomy, ale na to, jak se nalajnujou neurony to moc vliv nemá. A samozřejmě, čím víc testosteron, tím víc chlapák, jak jinak. Nikdo mi ale pořádně neřek, jak se tahle hladinka dá ovlivnit, krom toho, že s ní zamávaj "některý" léky. Neřekli který.

S tim pak taky souvisí (prej) sexuální orientace popřípadě i transsexualita. Málo testosteronu u chlapa -> gay, hodně testosteronu u ženský -> lesba. V tom prenatálním vývoji, ne pak později. Prostě jen v těch rozhodujících pár týdnech (nevim kterejch). 

No a abysme si mohli být jistý tim, že máme správnej mozek, udělali pro nás i test. Ten se skládá z asi 20 otázek, kde se vybírá A, B a C. A když nevíš, dej B. Vážně, to je takhle v instrukcích. Seřazený je to vždycky stejně, takže A jsou ženský odpovědi a C chlapský (doufám, že sem to teď neobrátila). Na konci si člověk sečte body podle toho, jestli se narodil jako chlap nebo ženská a na škále zjistí, jak na tom je. Tady je ta funny část, kdy sem zjisitla, že ženský maj zhruba 150-300 a já se plácám někde kolem 75.. To vysvětluje mojí schopnost čtení v mapách a oblibu geometrie, ale lesba sem na to asi málo. 

Shrnutí je, že tohle neni úplně exaktní věda, spíš takový mantinely, který prostě občas někdo přeskočí. Bylo to fajn, ale znovu to číst nepotřebuju. 

Hodnocení: ♥♥♥

Komentáře